Registreeru koolitusele

Liitu uudiskirjaga


3 laste sõltuvuskäitumisega seotud müüti

Perekeskuse Sina ja Mina pereterapeut ja lapsevanemate koolitaja Kadri Järv-Mändoja selgitab lahti mõned enamlevinud müüdid, mis soodustavad lastele sõltuvuskäitumise tekkimist.
 

Müüt: Kodus lastega alkoholi või suitsu koos proovimine välistab selle, et laps hakkab nö nurga taga eakaaslastega neid tarvitama

Uuringud näitavad siiski vastupidist. Lapsega koos suitsu tegemine või alkoholi joomine pigem suurendab riski, et laps hakkab ka väljaspool kodu jooma või suitsetama ning sellest võib tema jaoks probleem kujuneda. Ta saab vanemalt kinnituse, et napsutada või suitsu teha on lubatud ja selles pole midagi halba ega kahjulikku. Samuti on tõsiasi, et juba väga väikesed kogused kahjustavad lapse aju arengut. Laps ei pruugi oma käitumisega välja näidata, et alkohol talle kuidagi mõjus, kuid kahju tekib sellegi poolest.

Müüt: Varajane nutiseadmete, arvuti ja teleka tarbimine on lapsele arendav

Mida väiksem laps, seda arendavam on tema jaoks otsene kontakt oma vanematega, mängimine ja liikumine. Seega ei peaks väikelapsed helendavate ekraanide ees oma aega veetma. Veidi suuremad lapsed võiksid seda teha koos vanemaga. Näiteks mängida seal mõnda lugema õppimist toetavat mängu või lahendada mõistatusi. Näiteks on leitud, et laste ekraanivaba aeg parandab tunduvalt nende sotsiaalseid oskusi. 

Müüt: Kui keelan lapsel juua, siis ei tohi ma ka ise tilkagi juua

Täiskasvanu organism on välja kujunenud ja alkohol ei mõju sellele nii kahjulikult. Lapsele saab selgitada, kuidas alkohol või suits tema arengut kahjustab ja väljendada oma negatiivset suhtumist lapse sõltuvusainete proovimise suhtes. Kuigi vanema üks klaas veini õhtusöögi kõrvale ei mõju lapsele laastavalt, siis lapse ees purjus olek on küll midagi sellist, mida tuleks vältida. Samuti tuleks vaadata, et koosviibimistel ja pidudel ei oleks keskseks „külaliseks“  alkohol, sest see loob vaid normi, et iga tore pidu möödub alkoholiga.
 

23. aprillil toimub Perekeskuses Sina ja Mina loeng "Mida teha, et laps ei satuks sõltuvuste küüsi?". Lisainfot kõikide koolituste saab siit.